Дом на художествените изкуства в Европа

Центърът на световните арт изкуствата постепенно се измества и заема достойно мястото си е Европа. Сред популярните художествени галерии се открояват осем големи такива. Те са любителско място за туристи и почитатели на културни и творчески произведения от цял свят, а в тях могат да се зърнат едно от най-величествените шедьоври на различни епохи и отдавна отминали времена. В топ листата на арт изкуства се нареждат:

Лувър – световноизвестният музей съхраняващ хиляди антични и безценни творения. Намира се в Париж, а в него се пази и една от най-величествените картини – Мона Лиза. Днес Лувърът е посещаван от милиони туристи от цял свят по всяко време на годината.

Национален музей Париж – съхранява модерното арт изкуство на Европа и най-големите експозиции в света.

Музеят Прадо – художествената галерия-музей се разполага в Мадрид, а в нея се пазят произведенията на най-добрите художници на Испания.

Музеят Гугенхайм – разполага се в Билбао. Интерес в него будят не само изложбите, но и самата архитектура на сградата. Испания и цяла Европа се гордеят с неговите експозиции от модерно и съвременно творчество.

Музеят Винсент Ван Гог – разполага се в Амстердам и както навява името му съдържа колекциите на великия Ван Гог, не само за Холандия, но и за цял свят.

Музей на Алберти и Виктория – намира се в Лондон. По размери е най-големият музей за приложни-декоративен дизайн и изкуства. В него се намират и абревиатура V&A, творби от древността, съвременни експонати наследство от цял свят, както и произведения от мода, скулптура, архитектура, фотография, бижутерия.

Tate Modern – това е музеят на световното и интернационално модерно изкуство. Намира се в Лондон и е най-голямата галерия в цял свят за подобен род изложби.

Ермитаж – намира се в Санкт Петербург, Русия. Представлява сред най-старите музеи създадени по света и съхранява уникални колекции, както за Европа така и за Изтока.